LEÁNY RÖPLABDA

Szakosztály

Képgaléria

Edzők és elérhetőségeik

Bodonyi Ákos

Bodonyi Ákos

vezetőedző

20/461-3535

Ádám Zoltán / U15 edző
Elbakour Bernard André / U15, U13, U11 edző
Bíró Bence / U11 ek.e, U13 B edző, U13 A me.
Bodonyi Ákos / U19, U21 edző; szakosztályvezető
Gyebnár Dávid / U13 edző
Kiss Éva  / U19 B edző
Makai Péter / NB2 edző
Mikoly Dóra / gyógytornász U15 – U21
Milusné Orvos Anita / U11 ek.e, U13 B edző
Szegedi Zsolt / U17, U19 edző. NB2 me.
Telepovszki Olga / U11 edző, U13 A me.

Szakosztályunkról, sportágunkról

A röplabda játék 125 éves múltra tekint vissza. Az alapokat egy amerikai testnevelő fektette le. Innen indult világhódító útjára és mára már több, mint kétszáz tagszervezettel rendelkezik. Így a legelterjedtebb labdajáték a világon. Magyarországon az 1930-as években, egy szűk körben már ismerték a játékot. A második világháború során vált népszerűvé hazánkban majd azt követően alakult meg a Magyar Röplabda Szövetség 1946-ban. Az 1970-es és ’80-as években élte aranykorát a magyar röplabdázás és ért el nemzetközi szinten kimagasló eredményeket. Jelenleg ismét felfelé ível a honi röplabdasport. A nemzetközi elitkupákban való szereplés sem idegen már klubcsapatink számára. Az utóbbi három Európa Bajnokságnak is résztvevője volt felnőtt női válogatott csapatunk.

A Szolnoki röplabdázás több évtizedes múltra tekint vissza. Első női csapat 1960-as évek elején alakult Guba András irányításával, majd hosszú éveken át Vasicsek János vezette a hölgyeket. Az 1980-as és 1990-es évek első osztályának stabil szereplői voltak a szolnoki nők, akik nemzetközi porondon is számot adtak tudásukról. A jelenlegi formáját felöltő Sportiskola alapító sportágainak egyike volt a röplabda a rendszerváltást követően. Ma már mindkét nem tekintetében jelen vagyunk az utánpótlás nevelésben. A kormány döntésének köszönhetően sportágunk is bekerült a látványsportok közé néhány éve, így minden tekintetben megnyílt az út a nemzetközi minőségű versenysport irányába. Sportiskolánknak is lehetősége van a több évtizedes munkát a jelenkorban megfelelő dinamizmussal továbbfejleszteni ezzel méltóképp tisztelegni az elődök előtt és prominens lehetőséget kínálni a jelenkor atlétáinak.

Hektikus évtizedek állnak a női röplabdázás mögött városunkban. Bízunk és dolgozunk azon, hogy jelenleg felfelé ívelő és a lehetőségek maximumát kiaknázó perspektívát kínáljunk a leányok részére. A rendszerváltás előtti évektől az első osztályban pallérozódó női csapat az utánpótláskorú fiatalokra is hatással volt. Sajnos a ’90-es évek második felétől kezdve egy évtizeden keresztül hiányzott a felnőtt korosztály a magyar röplabda sport térképéről. 2007-ben újjá alakult, majd két szezonnal később veretlenül megnyerve az NB2-t jutott az első osztályba. Két éven át tartó élvonalbeli csaták után azonban ismét néhány évnyi másodosztály következett. Ebben az időszakban teljes mértékben a Sportiskola utánpótlására támaszkodott a felnőtt gárda. Pár éve már az utánpótlás bajnokságok jelentik a célállomást játékosainknak. Azonban a jelenlegi helyzet kínálta lehetőségek felfelé ívelő hullámát megülve bízunk benne, hogy meg tudjuk teremteni a játéklehetőséget a jövőben a felnőttek között is a tehetséges atlétáink számára.

A magyar röplabdasport számos női klasszis játékost adott a világnak az elmúlt évtizedekben. A magyar röplabdasport aranykorában, több ízben is szerepeltek a szebbik nem képviselői a legrangosabb megmérettetésen, az olimpián. Két alkalommal is az előkelő negyedik helyen végeztek. A női magyar röplabdázás leginkább emblematikusabb egyénisége Dr. Kotsis Attiláné Gabi néni. Személye évtizedeken át szerves részét képezte a hazai válogatott eseményeknek. Első ízben játékosként majd hosszú évtizedeken át edzőként tevékenykedett. Három olimpián, világbajnokságokon és kontinensviadalokon is vezényelte szép hazánk leányait. Közeledve a jelenkor eseményeihez egy jászsági leány futott be nagyon szép karriert ebben a sportban, Sándor Renáta. A hölgyek tekintetében jelenleg a legragyogóbban Szakmáry Gréta csillaga ragyog a játékosok palettáján. Gréta jelenleg Németországban kápráztatja el mozdulataival a röplabdázás rajongóit. Magyarország szívéből Szolnokról is kerültek ki válogatott sportolók: Kiss Éva, Szatmári Margit, Kolláth Emília. Utánpótlás válogatottak: Kolláth Emília, Csécsei Adél, Radics Zsuzsanna. Minden korosztályban képviseltetjük magunkat az első osztályban, amelyet 16 – 20 csapat alkot minden ízben. A korábbi évek kimagasló sikerei közé tartozik, hogy U13-as csapatunk két éve a negyedik helyen végzett, míg tavaly az U15-ös társaság a hetedik helyen fejezte be a szezont.

 

A sportág alapjait már alsó tagozatban igyekszünk lefektetni. Hét általános iskolában folynak az előkészítő munkálatok, ahol az ifjú tehetségek röplabdás ismeretekkel történő pallérozása zajlik. Felső tagozatba érve a tudásszintjüknek megfelelő U13-as korosztályhoz csatlakoznak a fiatalok. Ezt követően már az U15-ös csoportok következnek, ahol még mindig több alternatíva áll a sportolók előtt differenciált formában, csoport tekintetében. U17-ben is még két csapat várja a pattogós labda szerelmeseit. U19-ben már szűkül a kör és egy csapatban folytatják a hölgyek. A továbbiakban jelenleg amatőr csapatok nyújtanak lehetőséget, de terveink alapján ez változik.

Ha a sport szerepéről alkotunk, véleményt első ízben Ernest Hemingway szavai jutnak eszembe: „A sport megtanít becsületesen győzni, vagy emelt fővel veszíteni. A sport tehát mindenre megtanít.” Egy csapatsport esetében, ha lehet ilyet mondani, e gondolatnak talán mélyebb aspektusban is igaza van. Az játék egyénre gyakorolt hatásai mellett a társakkal történő rendszeres és szükségszerű kapcsolatrendszer következtében a szocializációs folyamatok, illetve emberi kontaktusok mélyebben és rugalmasabb formában rögzülnek a sportolókban. Így a társadalom kihívásainak minden színterén könnyebben tudnak megfelelni a sportvilágban pallérozódott fiatalok. Ezen értékeken kívül az élmény, amelyet egy életen át magukban hordoznak a fiatalok, felbecsülhetetlen. A csoportok elé támasztott elvárások mértéke magas színvonalú, amely igazodik a képességeikhez. Ennek köszönhetően szívesen végzik a feladatokat és segítik egymást. A csoportok hangulata nagyon jó, ahol szívesen mozognak tanítványaink.

A jövőbeli terveink legfontosabb mérföldköve egy az utánpótlásra épülő felnőtt csapat újbóli életre hívása. Első körben a másodosztály kihívásainak szeretnénk megfelelni, majd ezt a lépcsőt meglépve az elénk kerülő lehetőségeket megragadva akarjuk kiaknázni a bennünk rejlő potenciált. Továbbá a közvetlen agglomeráció bevonása a szakmai munkába, a helyi bázis szélesítése és megszilárdítása, a szakmai munka nemzetközi elvárásaihoz és a külföldi elit színvonalához való igazítása szintén az elsődleges feladatink közé tartozik az előttünk álló időszakban. Illetve a sportág ismeretanyagának szélesebb körben történő átadása, pedagógusok bevonása az oktatási folyamatba, sportszakemberek képzése (nem csak edzők) és elsősorban ezután is sikeres, egészséges és boldog szolnoki fiatalokat szeretnénk nevelni a röplabda által.

Csapatképek

Friss versenyeredmények

Január 16-án Szegeden rendezték a 4. fordulót az u13 első osztályában. Mind a 4 meccsünket fegyelmezetten, magabiztosan nyertük meg, így újabb aranyéremmel gazdagodtunk ebben a sorozatban. Ismét avattunk két újoncot, akik nagyon jól illeszkedtek be a csapatba! .

Budapest Bajnokság U13 – Január 18.

Ma teljesen Kodályos csapattal vettünk részt a Budapest bajnokságon, és a lányok nagyon kellemes meglepetést szereztek. 2 győzelem mellett 2 vereséget szenvedtünk, a Gödöllő ellen a döntő szettben is csak 2 ponttal kaptunk ki. Bronzérmet szereztünk.

Borsos Mikós Kupa, Ajka

2020. január 10-11.

Három csapattal utaztunk a nyugat-magyarországi versenyre, ahol olyan csapatokkal játszottunk nagyon jó meccseket, akikkel a távolság miatt ritkán találkozhatunk (pl.: Szombathely, Sümeg, Nagybajom., stb…)

Szolnok 1: a lányok minden meccsüket uralták, magabiztosan játszottak. Nagyon hasznos meccsek voltak a jövőheti OMB forduló előtt. 5 győzelemmel lettünk aranyérmesek, a döntőben a Sümegnek sem adtunk esélyt. Zakár Zoé a torna legjobb játékosa lett. Egy hónap után ez volt az első tétmeccsünk, így Szegeden már remélhetőleg zökkenőmentes lesz a játék.

Szolnok 2: OMB-s második sorunkban 4 újonc szerepelt, ahogyan a bajnokságban is. Ezek a lányok mintha évek óta röpiznének, olyan szinten tudnak játszani. Szoros, 2:1-es meccsekkel jutottak az elődöntőbe, ahol 1-es csapatunktól szenvedték el egyetlen vereségüket. A bronzmeccsen szintén 2:1-re nyertek a rendező Ajka csapata ellen. Ezek a szoros győzelmek nagyon jó hatással vannak az önbizalmukra.

 Kodály: harmadik csapatunkban 4 igazolt játékosunk is van már, végre meccset is tudtak nyerni a lányok. Nagyon fiatal játékosokról van szó, akik még 2 év múlva is a korosztály erősségei lehetnek.

 Nemcsak a meccsek, hanem az együtt töltött másfél nap is nagyon hasznos volt, a csapategység példás ebben a korosztályban. Tudatosan szerepeltetem a 2009-es születésű Kodályos lányokat a versenyeken, hogy jövőre már kellő rutinnal szerepeljenek az első csapatban.

Budapest Bajnokság

2020. január 5.

Idén az első U13mas versenyünk a Folyondár úton volt, ahol a Budapest bajnokságon szerepeltünk. A csapatban ezúttal csupa olyan játékos játszott, akik idén kezdtek röplabdázni, de a közeljövőben az OMB csapat erősségei lehetnek. Játékban és eredményben is többet hoztak a lányok, mint azt így év elején remélni lehetett. A megszerzett 6. hellyel ezúttal elégedett lehetek.

Ifi Röplabda mérkőzés, 2019. 12. 15.

Szolnok – Érd: 0:3
Gratulálok az Érdnek nagyon szépen játszottak. Sajnos nekünk a nyitás – fogadással sok probléma akadt, ebből kifolyólag a támadásunk nagyon kiszámítható volt. Mindehhez hozzátartozik, hogy a kezdő hatosból négyen betegséggel küzdenek. Következő mérkőzésen próbálunk ezen javítani.

Szolnok – DVTK: 3:0
Gratulálok a csapatomnak a győzelemhez! Sokkal fegyelmezettebben játszottunk. Javult a nyitásunk, a nyitásfogadásunk és ezáltal a támadásunk is kreatívabb lett. Remélem tudjuk tovább folytatni ezt a szellemű játékot.

Szolnok – Miskolc: 1:2
Szeretném megdicsérni a csapatomat a küzdeni tudása és a mutatott játékkép alapján. Elég fordulatos mérkőzésen vagyunk túl. Első szettben sérülés történt a csapatomban és emiatt több pozícióban kényszer megoldásokat kellett alkalmaznom. A kialakult helyzetet jól megoldották a lányok a tudásuk legjavát mutatták annak tükrében, hogy a héten többen betegséggel küzdöttek. Gratulálok a Miskolcnak a győzelemhez.

OMB I. osztály

2019. december 8.

Tegnap újpesten szerepeltünk az OMB I. osztályában. Nem indult jól a torna, mert egy játékosunk sérülten érkezett, így nem játszhatott. A folytatás sem volt túl jó, mert az UTE ellen egy végletekig kiélezett meccsen 36-34re kikaptunk, ráadásul még egy játékosunk is lesérült, így 8-an maradtunk, tehát semmilyen változtatási lehetőség nem maradt a hátralévő meccsekre. Az MTK elleni vereség után azonban mind a Miskolcot, mind a Kaposvárt megvertük, utóbbit ismét nagyon szoros küzdelemben. A végeredmény: Bronzérem

Edző: Andre Elbakour