,Az eseményről:

2023. szeptember 30-án és október 1-jén immár tizedik alkalommal, a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. szervezésében, az élő Tisza partján és a Tiszai hajósok terén kerül megrendezésre a Tiszai Hal Napja. A sajátos hangulatú, a város nyári rendezvényeit záró program a folyó élővilágával, a partjain élők hagyományaival, jelenével, a folyó gazdag halállományából készíthető finomságokkal kívánja megismertetni a helyieket, a Szolnokra látogatókat.

A Rendezvény célja:

Kétnapos rendezvényünk célja a hazai halfogyasztás ösztönzése és a halkultúra erősítése, gasztronómiai, kulturális és környezeti értékeink megjelenítése és népszerűsítése. Hagyományőrzés és találkozási lehetőség a családoknak, barátoknak, ismerősöknek. A rendezvénnyel szeretnénk a látogatókat ráébreszteni a Tisza természeti értékeire (halállomány, árterek, természetes ökológia) és vizeink tisztaságának védelmére.

Programok:

A halas ételek, gasztronómiai bemutatók és főzőverseny mellett a látogatókat remek családi programok szórakoztatják. Lesz haltelepítés, horgászverseny, halászléfőző verseny, hazai és nemzetközi halételek bemutatója és kóstolója, valamint remek színpadi programok sora.

A Tisza menti életről, a folyó gazdag élővilágáról számos  ismeretet kínál a rendezvény minden korosztálynak. Természetesen a gyerekeknek sok-sok játék formájában, akik olykor egymással, vagy éppen a szülőkkel vetélkedve szereznek újabb ismereteket. A Tiszai hajósok terén számos, a folyó menti élethez, az ahhoz szorosan köthető mesterségekhez tartozó múltbéli tárgy, kisebb tematikus kiállítások és a folyó élővilágát bemutató tablók adnak további információkat a Tiszáról. Az egész nap nyüzsgő népi játszóház elemei is a horgászathoz, halászathoz köthetők; az avatott kézművesek irányításával zajló foglalkozások során a vízmenti élethez fűzhető tárgyak, a vízben, a parton élő állatok figurái kerültek ki az ügyeskedő kezek alól.

A folyó alsó rakpartján, a természetes növényzet ölelésében számos vendéglátóipari egység készít mindenféle ínyencségeket a gazdag halkínálatból, mindenekelőtt persze jófajta halászleveket. De sok egyedi ötlet is előkerül, sütve-főzve. Sőt, a felnőttek egy része még saját főzőtudományáról is számot adhat, lévén a rendezvény hagyományos „szelete” a baráti, munkahelyi közösségeknek meghirdetett Sparhelt Fesztivál, amelynek keretében jó hangulatú szabadtéri „konyhai” sürgés-forgás jellemzi a napot.

Annak érdekében, hogy igazán kerek legyen az élmény, számos figyelemfelkeltő, olykor gyakorlati bemutatóval is egybekötött előadást hallgathatnak meg az érdeklődők. A hal feldolgozásával, a halnak az egészséges életmód és a korszerű étrend összeállításában elfoglalt helyével, a folyó és környezete állapotának megóvásával kapcsolatos témák mindig élénk érdeklődésre tarthatnak számot.