7. Tiszai Hal Napja – Szolnoki Sparhelt Fesztivál


2019. szeptember 27-28.

2019-ben immár hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Tiszai Hal Napja – Sparhelt Fesztivál Szolnokon a Tisza partján és a Tiszai hajósok terén a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. szervezésében. A sajátos hangulatú, a város nyári rendezvényeit záró program a folyó élővilágával, a partjain élők hagyományaival, a folyó gazdag halállományából készíthető finomságokkal kívánja megismertetni a helyieket, a Szolnokra látogatókat.

A Rendezvény célja:

Rendezvényünk célja a hazai halfogyasztást ösztönzése és a halkultúra erősítése a magyar gasztronómiában. Nagyon fontos a tradíciók megőrzése, a halfogyasztás évszázadok óta a magyar konyha szerves része, ünnepnapjaink elengedhetetlen része. A horgászat és halászat, a kérészrajzás a Tisza menti Szolnokon évszázadok óta a mindennapi élet természetes velejárója.

Programok:

A halas ételek, gasztronómiai bemutatók és főzőverseny mellett a látogatókat remek családi programok szórakoztatják. Lesz haltelepítés, horgászverseny, halászléfőző verseny, hazai és nemzetközi halételek bemutatója és kóstolója, valamint remek színpadi programok sora.

A rendezvény hagyományos szelete a baráti, munkahelyi közösségeknek meghirdetett Sparhelt Fesztivál, amelynek keretében jó hangulatú szabadtéri „konyhai” sürgés-forgás jellemzi a napot.

A folyó alsó rakpartján felállított standok sokféle ínyencséget kínálnak a látogatóknak, mindenekelőtt persze jófajta halászleveket.

A hagyományos ízek mellett a magyar kézműves termékek színe-java is felvonul a Tisza-parton.

Szakmai háttér:

Szeretnénk a látogatókat ráébreszteni a Tisza természeti értékeire (halállomány, árterek, természetes ökológia) és vizeink tisztaságának védelmére. A Tisza menti életről, a folyó gazdag élővilágáról nyújt tájékoztatást a rendezvény minden korosztály számára.

A Tiszai hajósok terén a folyó menti élethez, az ahhoz szorosan köthető mesterségekhez tartozó múltbéli tárgy kerül bemutatásra tematikus kiállítások keretében. Számos figyelemfelkeltő, olykor gyakorlati bemutatóval is egybekötött előadásra figyelhetnek az érdeklődők.

A hal feldolgozásával, a halnak az egészséges életmód és a korszerű étrend összeállításában elfoglalt helyével, a folyó és környezete állapotának megóvásával kapcsolatos témák mindig élénk érdeklődésre tartanak számot.

Részletes program hamarosan.