FIBA 3×3 Kosárlabda

U18 Európa-Kupa Selejtező, U23 Nemzetek Ligája

Szolnok, 2019. augusztus 2-4.

Tizenöt ország 27 csapata 62 mérkőzést játszott a FIBA 3×3-as kosárlabda tornán Péntektől vasárnapig a Szolnokon.

Negyedik alkalommal költözött a Tisza partjára a fiatalok körében igen népszerű 3×3-as kosárlabda U18-as Európa Kupa-selejtező, és idén először az U23-as Nemzetek Ligája tornának is megyeszékhelyünk adott otthont.

Az időjárás nem kedvezett a sporteseménynek, pénteken és szombaton a Tiszaligeti Sportcsarnokban léptek pályára a csapatok, köztük a magyar női és férfi válogatottal.

Pénteken és vasárnap a FIBA 3×3 U23 Nemzetek Ligája Közép-európai régiója nemzetközi versenyének harmadik illetve negyedik állomását rendezték meg.
Pénteken a fiúk remekeltek, a Mokánszki Máté, Völgyi Marcell, Demeter Attila, Uros Rosic alkotta csapat az elődöntőben a lengyeleket 21:18-ra győzte le, és ezzel kivívta magának a döntőben való szereplést. Ott Románia csapatát sikerült legyőzni 19:16-ra, így a 3. állomást megnyerték.
A hölgyek azonban óriási csatában kikaptak az ukránoktól a fináléban, így Ukrajna mögött a második helyen végeztek.

Vasárnapra az időjárás is magára talált, így a Tiszai hajósok terén szurkolhatott a közönség a magyar csapatoknak a negyedik állomás meccsein. A fiúknak sajnos nem sikerült a bravúr, mert 16–14-re kikaptak a csoportgyőztes románoktól, így megelőzve a szlovákokat, Ukrajna mögött a második helyen végeztek.

A Bach Boglárka, Benke Sára, Doktor Anna, Kováts Gabriella összeállítású hölgyválogatottunk fordulatos mérkőzésen 20–14-re győzte le Csehországot, ezzel megnyerve a 4. állomást.

A csapat legközelebb is hazai közönség előtt lép pályára. A következő Nemzetek Ligája állomás is Magyarországon lesz, augusztus 29-én és 30-án Debrecenben szurkolhatunk a hölgyeknek.

Az U18-as Európa-Kupa meccseket szombaton és vasárnap játszották, az eső nem tántorította el a szurkolókat, szombat este közel ezren jöttek ki a Sportcsarnokba, hogy biztassák a magyar csapatokat. A fiú csapat, köztük a szolnoki Orbán Bendegúzzal egy győzelemmel és egy vereséggel zárta a napot, először 21-7-re nyertek Montenegró ellen, majd a folytatásban 17-13-ra kikaptak az észtektől.
A lányok (Dénes Anna, Varga Eszter, Szerencsés Tamara, Révész Luca) viszont mindkét találkozójukon diadalmaskodtak, előbb a litvánokat, majd a törököket utasították maguk mögé, így magabiztos játékkal bejutottak a vasárnap esti elődöntőbe.

Vasárnap a Tiszai hajósok terén folytatódtak a mérkőzések is, Szarvas Gábor tanítványai előbb magabiztosan 21–7-re verték Svájcot. A zárómeccsen azonban hatalmas csatában 14–10-re kikaptak a belgáktól, ezzel a harmadik helyen végeztek csoportjukban.

A helyosztó mérkőzéseket a belga és a litván férfi U18-as csapat nyerte. Nőknél sikerült a törökök mellett a magyar lányoknak is győzniük, így ők is egyenes ágon jutottak ki innen az EB-re.